Novinka: OLI SPORT E-Bike System

V dnešnom svete sa cyklistický výrobcovia predbiehajú, kto vyrobí lepší bicykel, komponent pre bicykel alebo pohodlné oblečenie pre nás cyklistov. Ale čo taký výrobcovia elektrobicyklov respektíve elektromotorov? Konkurencia medzi výrobcami elektromotorov pre elektrobicykle je naozaj veľmi veľká. Každý výrobca chce vyrábať to najlepšie za čo najlepšiu cenu dostupnú na tomto trhu. Ako som už písal aj v predošlých blogoch elektromotory sa vyrábajú od Ázie až po Ameriku jednoducho po celom svete. My si dnes predstavíme “novinku” od Talianskeho výrobcu OLI a to elektromotor OLI SPORT E-Bike System.

História spoločnosti

Spoločnosť OLI vznikla v roku 1961 v Taliansku a tak sa zaviazala, že bude vyrábať a dodávať vibračné elektromotory hlavne pre stavebný priemysel.  Od 80-tich rokov minulého storočia za spoločnosťou stála výroba elektrických a pneumatických vibračných nástrojov čo tvorilo 70% predaja spoločnosti. Po dlhých úspešných rokoch prišla spoločnosť v roku 1999 s myšlienkou rozšírenia svojej výrobnej siete po celom svete a tak sa aj stalo. Prvú zahraničnú pobočku spoločnosti umiestnili do Číny.

Od roku 2003 má spoločnosť OLI oficiálnu centrálu na severe Talianska v meste Modena. Od roku 2012 je spoločnosť TOP výrobca elektromotorov pre vibračné nástroje, ktoré sa vyrábajú v siedmich výrobných závodoch po celom svete. Ďalej má 16 dcérskych spoločností a dokopy 36 skladov. Ktoré zásobuje široké spektrum výrobcov, ktorý používajú ich produkty.

Od roku 2018 spoločnosť pod dcérskou spoločnosťou OLI E-bike System začína vývoj a následne výrobu elektromotorov pre neustály rastúci výrobný segment elektrobicyklov. Spoločnosť spojila všetkých nadšencov do elektrobicyklov. Ktorí sa tomu venovali už od roku 2008 a tak vytvorili niečo úžasné a to kvalitný elektromotor pre elektrobicykle, ktorý si môže povedať som “Made in ITALY”.

Certifikácia

Všetky produkty OLI SPORT E-Bike System sú certifikované podľa normy EN 15194: 2017. Preto dodržujú štandard najvyššej kvality a spoľahlivosti elektromotora. Napokon o tom svedčia kontroly kvality počas výroby a následná výstupná kontrola kvality s otestovaním.

06

Elektromotor OLI SPORT nekompromisných 83Nm

Viac sily pre namáhavú jazdu v ťažkom teréne, dynamickosť a kalibrácia asistencie podľa fyzickej záťaže jazdca. To je synonymum OLI Sport.

Asistencia pri jazde nám môže dopomôcť až do 400% svojho vlastného výkonu. Čím poskytuje bezkonkurenčný pocit z jazdy či už pre jazdcov, ktorý vyhľadávajú adrenalín alebo pre bežné jazdenie v okolí mesta po cyklochodníku. Vďaka športovému a intuitívnemu ovládaniu je pocit z jazdy naozaj oslobodzujúci. Počas celej jazdy na elektrobicykli s týmto motorom je jazda cyklistu sledovaná pomocou OLI E-bike System a vyhodnocovaná tak aby elektropohon poslúžil cyklistovi dynamicky a s čo najrýchlejšou odozvou na pedáloch.

Elektromotor je pripevnený k rámu elektrobicykla tuhou konzolou, ktorá je odolná voči nárazom alebo iným vplyvom. Väčšiu odolnosť elektromotora zaisťuje aj kryt osadený zospodu, čo ocenia hlavne bajkeri, ktorí milujú kamenistý terén.

08

5 stupňov asistencie

Level 0 –  0% výkonu, tento level zabezpečí jazdu na elektrobicykli ako na klasickom s minimálnym odporom pri šliapaní. Motor je v tomto režime vypnutý,

Level 1 –  50% výkonu, minimálna asistencia elektromotora ale efektívna pri štarte z miesta a efektívna na šetrenie energie batérie,

Level 2 – 100% výkonu, zabezpečuje postupný nárast výkonu pre efektívne využitie asistencie na 100%,

Level 3 – 200% výkonu, pomoc elektromotora je naozaj vnímateľná ale priamoúmerná k šliapaniu do pedálov,

Level 4 – 300% výkonu, o zábavu je postarané. Určená pre ťažký terén a jazdu do kopca,

Level 5 – 400% výkonu, vyjadruje tú najlepšiu akceleráciu pre náročné jazdenie v ťažkom terénne.

07

Čísla uvedené v tabuľke, sú za predpokladu pri jazde po rovnom teréne pri rýchlosti 15km/h. Pri elektrobicykli v dobrom technickom stave a pri jazdcovi, ktorý má nižšiu hmotnosť ako je 70kg. Dojazd sa môže líšiť aj od kapacity batérie, ktorú výrobca elektrobicykla garantuje.

 

Technické parametre elektromotra OLI SPORT E-Bike System

Sila 250W
Krútiaci moment 83 Nm
Spustenie elektromotora len so šliapaním do pedálov
Napätie v systéme 36 V
Maximálna povolená rýchlosť 25 km/h
Senzor kadencia – torzný, rýchlosť – rýchlostný
Asistencie 5
Prevodník BCD 104 30/44 zubov
Kľuky ISIS
Optimálna dĺžka 178 mm
Hmotnosť 3,5 kg
Uchytenie v ráme konzola s 3xM8 skrutky

 

Celkový dojem z elektromotora OLI Sport

Tento Taliansky elektromotor sme mali možnosť vyskúšať pri nových modeloch 2021 od značky CRUSSIS a naozaj to na nás zanechalo pozitívne reakcie. OLI Sport jednoducho povedané tichý výkony motor, ktorý nemal problém s asistenciou či už pri nižšej záťaži šliapania alebo vyššej záťaži.

Pokiaľ hľadáte cenovo dostupný elektrobicykel určite odporúčame sa pozrieť práve po modeloch s týmto elektromotorom. Je to zlatá stredná trieda medzi motormi Bafang a BOSCH Performance Line CX4.

Výhody oproti BAFANG

  • Vyšší krútiaci moment s porovnaním M400
  • Vyššia kvalita spracovania materiálu
  • Vývoj a výroba v Európe
  • Dostatok elektromotorov na sklade tým pádom výrobca vie vyrábať elektrobicykle aj pri kríze vo výrobe.
  • Konzola na uchytenie a ochranný kryt

Nevýhody oproti BAFANG

  • Nižší krútiaci moment s porovnaním M500 (pocitovo nie je cítiť žiadny rozdiel, skôr ide o marketingový ťah zo strany výrobcu BAFANG)
  • Odblokovanie nad 25km/h (jedine čipom)
  • Vyššia hmotnosť o pár gramov
  • Menej známy medzi zákazníkmi elektrobicyklov

Výhody oproti BOSCH

  • Nižšia obstarávacia cena pri kúpe elektrobicykla
  • LCD displej (pri značke CRUSSIS menu v Českom jazyku)
  • Vyšší dojazd pri 630Wh batérií

Nevýhody oproti BOSCH

  • Nižší výkon
  • Hmotnosť
  • BOSCH sa používa pri vyšších radách ebajkov
  • BOSCH známejšia značka vo svete

POZRITE SI NAŠU PONUKU ELEKTROBICYKLOV

V prípade, že sa ti článok páčil nezabudni dať “Páči sa mi to” a v prípade, že chceš mať vždy aktuálne informácie zo sveta elektro bicyklov sleduj nás na Facebooku, Instagrame a YouTube.

Tím ENERGY BIKES